Odkryj nasze wina
W każdej butelce wyprodukowanej w Starej Winnej Górze kryje się wino najwyższej jakości. Nasze wina powstają ze szczepów Regent, Riesling, Pinot Gris, Pinot Noir, Saphira, St Laurent, Traminer. Wszystkie grona zbierane są ręcznie i starannie selekcjonowane. Dzięki dbaniu o każdy szczegół podczas jego tworzenia – od rosnącej winorośli, przez prace winifikacyjne, do piwnicy, w której nasze wina leżakują, oddajemy w Państwa ręce prawdziwy „napój bogów”.
Wino wytrawne, białe o barwie słomkowej, lekkie, rześkie o łagodnych aromatach i smakach owocowych. Wino o naturalnej kwasowości.
Lekkie aromatyczne wino białe, które zaliczamy do tych, które zawsze pasują do potraw z którymi trudno jest nam skomponować wino. Polecamy do dań z ryb, szczególnie słodkowodnych i wędzonych, owoców morza, szczególnie krewetek, delikatnych mięs, idealnie komponuje się z serami i daniami wegetariańskimi.
Wino półwytrawne, białe o słomkowo złocistej barwie i wspaniałym owocowym bukiecie. Wino z delikatną nutą moreli oraz owoców tropikalnych i z wyraźnym mineralnym odcieniem. Wino skoncentrowane, głębokie i harmonijne. Zawsze eleganckie.
Wino półwytrawne, jego słodycz komponuje się z daniami z ryb, owoców morza, delikatnych mięs i pasztetów. Polecamy do drobiu, do dań sezonowych jak szparagi, potraw gdzie występują sosy łagodne serowe i śmietanowe, potraw kuchni wschodniej oraz sałatek.
Pachnące skłony ku Odrze, otoczone pięknymi , naturalnymi łąkami, grona wzbogacone pyłkami kwitnących lip
i akacji, wszystko to stwarza niezwykły klimat, sprzyjający późnemu dojrzewaniu Rieslinga wybranego z gron. Dojrzała barwa, oleista struktura okraszona aromatami i smakami suszonych owoców, skórek cytryny i pomarańczy oraz przetworów owocowych sprawie szczególnie wrażenie wina pełnego i niezwykłego.
Szczególnie polecane do serów kozich i pleśniowych, orzechów, risotto z owocami morza, smażonych i pieczonych ryb oraz drobiu.
Dojrzałość Pinot Gris sama w sobie nadaje mu szlachetny styl. Wino bardzo bogate z wyczuwalnymi nutami kandyzowanych owoców, moreli i brzoskwiń. Zdumiewająca egzotyczna kombinacja owoców tropikalnych połączona ze szlachetną słodkością daje obfitość doznań, cieszy nas głębią zapachów i rozkosznie pieści podniebienie.
Szczególnie podkreśla smaki i komponuje się z potrawami z łagodnymi serami
i orzechami, wędzonymi mięsami i rybami słodkowodnymi. Doskonałe do łagodnych mięs, szczególnie do pieczeni cielęcej
i do drobiu.
Wino wytrawne o pięknej rubinowej barwie, owocowym aromacie jagód, jeżyn i leśnych owoców. Łagodne w taniny z lekką nutą przypraw. Tradycyjnie polecamy do pieczonej gęsiny, która jest symbolem urodzaju i dostatku. Wino jest dostępne od 11 listopada każdego roku.
Młode wino Regencja, szczególnie owocowe i świeże; jego wiek i pochodzenie, predysponuje Regencję do wszystkiego. Pozostaje długo w pamięci.
Wino czerwone, wytrawne dojrzewające co najmniej osiem miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. Wino o pięknej, głębokiej rubinowo-czerwonej barwie z refleksami krystalicznymi. W smaku wyczuwalne piękne nuty dojrzałych owoców, owoców leśnych z pikantnym odcieniem przypraw, na podniebieniu wyraźnie wyczuwalne eleganckie garbniki, dzięki którym wino zyskuje długi oraz trwały finisz.
Szczególna owocowość wina Regent z akcentem korzennym nadaje potrawom inny wymiar. Podkreśla smak i pozostaje w szczególnej kompozycji do mięs , ryb, makaronów, risotta i delikatnie pieczonego mięsa. Szczególnie polecamy do tradycyjnej polskiej kuchni.
Wino różowe przypomina swą barwą przepiękną i bogatą w kolory porę roku. Uzyskane w wyniku naturalnej metody krótszej fermentacji wino w pełni owocowym charakterze na końcu wyczuwalne aromaty minionego lata. Jego słodycz pozostaje w harmonii z owocowością i lekkością.
Do wędlin, mięsa grillowanego, różnego rodzaju sałatek, filetów z indyka i pikantnych skrzydełek. Podkreśla w szczególny sposób dania owocowe. Szczególnie polecane do dań kuchni egzotycznej i wegetariańskiej.
Wino białe półwytrawne o barwie cytrynowo-złocistej z zielonkawymi refleksami. Wyczuwalne są w nim bardzo delikatne aromaty owocowe. Wino harmonijne, będące w symbiozie z naturalną kwasowością, która powoduje jego rześkość i świeżość.
Lekkie aromatyczne wino. Owocowość takiego aromatycznego wina zachęca do wzbogacenia kuchni różnorodnej, wegetariańskiej oraz azjatyckiej. Idealne do lekkich potraw z białych mięs i owoców morza, do dań sezonowych lekkich i świeżych.
Wino półwytrawne, białe o cytrynowo- żółtej barwie z lekko i intensywnymi aromatami dojrzałych owoców, brzoskwiń i konfitur. W winie wyczuwalna słodkość, która doskonale przedłuża obfitość doznań. Wino o bardzo przyjemnym zakończeniu.
Aromatyczne wino Traminer z aromatami kwiatów i róży szczególnie polecamy do wykwintnych dań z gęsiny, drobiu, łososia z grilla. Doskonale komponuje się z całą paletą serów, szczególnie kozich, również do dań kuchni włoskiej, tłustych ryb oraz wybranych owoców morza. Polecane do słodkich deserów.